Obce budú oslobodené od dane z príjmov pri predaji ich majetku

21.11.2012 Bratislava

Bratislava 21. novembra (TASR) - Vláda SR plánuje oslobodiť obce, vyššie územné celky a ich rozpočtové organizácie od dane z príjmu pri predaji ich majetku. Obce by tak mali byť od tejto dane oslobodené už pri podaní daňového priznania za tento rok. Ide o jedno z opatrení v rámci viacerých legislatívnych zmien v prospech vyšších územných celkov a miestnej územnej samosprávy, ktoré dnes schválila vláda.

V rámci ďalších opatrení vláda plánuje presunúť pre mestá a obce povinnosť poskytnúť sociálne služby do 60 dní na neskoršie obdobie. Výnos dane obciam na činnosť školských klubov detí by sa mal upraviť podľa počtu všetkých žiakov základných škôl zriadených na území obce obdobne, ako sa prerozdeľujú v súčasnosti finančné prostriedky na stravovanie žiakov.

V rámci správy o niektorých problémoch v oblasti územnej samosprávy a návrhov na ich riešenie dnes vláda zobrala na vedomie aj niekoľko návrhov, ktoré vychádzajú z priorít snemu a záverov Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ako napríklad prehodnotiť poslednú novelu zákona o miestnych daniach, či dofinancovať žiadosti o príspevky z eurofondov a zahájiť proces odstraňovania administratívnych bariér pri ich implementácii.

Samosprávy navrhujú aj presunúť finančné prostriedky z rezervy určené na financovanie sociálnych zariadení do rozpočtovaných výdavkov na poskytovanie dotácií obciam na prevádzku sociálnych zariadení. V rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám chcú obce stanoviť spodnú hranicu pre zverejňovanie zmlúv, objednávok a faktúr na úroveň 1000 eur.
 

Vyberte región